dinsdag 15 april 2014

Slimy, yet satisfying!

In onze Westerse cultuur verafschuwen we het eten van insecten. Toch staan insecten in ruim honderd landen “gewoon” op het menu. Het eten van insecten wordt entomofagie genoemd en kan een van de belangrijkste oplossingen worden voor de wereldvoedselproblematiek. Wist je bijvoorbeeld dat door het eten van insecten de kans op infectieziekten minder groot is vergeleken met het eten van veeteelt. Dit komt omdat insecten evolutionair veel verder van de mensen afstaan (De Jong, 2014). Nog wat feitjes op een rij. Omdat insecten koudbloedig zijn, zijn ze veel efficiëntere energie-omzetters dan zoogdieren. Een voorbeeld. Voor de productie van 1 kg rund is 10 kg veevoer nodig, terwijl de productie van 1 kg krekels slechts 1,7 kg voer vereist. Bovendien geldt dat 80% van een krekel eetbaar is, tegenover 40% van een koe. Als je die twee factoren samenvoegt, kun je concluderen dat krekels 12x efficiënter voer omzetten dan koeien. Vergeleken met schapen zijn krekels 4x efficiënter, en vergeleken met zowel varkens als kuikens 2x zo efficiënt (De Jong, 2014). Kortom, insecten zijn dé oplossing voor de wereldvoedselproblematiek. En dus ga ik twee dagen op een insectendieet. Slik.


Lees meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten